Jó minőségű túracipő

túracipő

Jó minőségű túracipő

Minek kell megfeleljen egy új bakancs? Melyek azok a tulajdonságok amelyekre okvetlen figyelni kell, ha vásárlásra kerül a sor? Elsősorban azt kell eldönteni, hogy milyen terepen fogjuk használjuk az új lábbelit. Az sem mindegy, hogy téli, nyári vagy egész éves modellben gondolkodunk.

Arra is kell figyelni, hogy a túracipő saját testsúlyunkat kell elbírja vagy esetleg még egy nagyobb hátizsák súlyával is meg kell birkózzon? Ezeket figyelembe véve már könnyebben el lehet dönteni, hogy mire van szükségünk, hiszen egy erdei sétához nem ugyanolyan cipőt kell felvenni, mint egy igazi hegycsúcs megmászásához.

Túracipők csoportosításaturacipo

Négy nagy csoportba szoktuk sorolni a túracipőket: könnyű, középnehéz, nagyhátizsákos és magashegyi túrák teljesítéséhez viszonyítva. Érdemes körülnézni a világhálón, hiszen számtalan webbolt kínál eladásra túracipőt. Sőt, akár különböző tesztelési oldalak és leírások egyaránt segíthetik a helyes döntés meghozatalát.

Érdemes megkérdezni túrázó barátainkat is, hogy ők mit ajánlanak.

Egy szakértő hasznos információkkal láthat el, ha laikusként állunk a túracipő vásárlásához. Időt kell szánni a próbálgatásra, hiszen csak így lehet pontosan kiszűrni, hogy mire van szükségünk. Érdemes egy pár órát a kiszemelt cipőben eltölteni. Az is nagyszerű taktika, ha egy-egy lábra két különböző típusú cipőt választunk, és azokat hasonlítjuk össze.

Mire figyeljünk a túracipő választásánál?turacipo

A tökéletes túracipő kényelmes, és már rögtön az első pillanatban olyan érzést kelt, mintha lábra öntötték volna. Jó tanács, ha egy számmal nagyobbat választunk, mint az átlagos cipő méretünk. Hiszen túrázás közben gyakorta megdagad a láb, és ezzel a jelenséggel mindenképp számolni kell. Ha pontosan illeszkedik a túracipő, akkor gyakran fognak vízhólyagok megjelenni, vagy a lábkörmeink fognak leválni.

A helyes megoldást képezi az a megoldás, hogy a cipőben a lábunk nem ér végig, viszont a sarkat és a bokát teljes mértékben biztosan tartja járás közben. Érdemes kivenni a lábbetétet a lábbeliből, és ideális esetben 1 centit kell számolni a lábujjak és a talpbetét széle között. Nem szabad figyelmen kívül a fűzést sem. Egy rosszul befűzött cipő sajnos több bosszúságot tud okozni, mint gondolnánk. Többféle fűzési technikával kell megbarátkozni ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra kényelmesebb megoldást.