Mamusz készítése házilag

mamusz

Mamusz készítése házilag

Ha mindenünk a kötés, akkor okvetlen meg kell próbálni házi zokni kötését, amely rendkívül egyszerű, csak egy kis odafigyelésre van szükség és az eredmény garantáltan nem marad el. A mamusz kötése két tűvel gyerekjáték, hiszen így varrás nélkül készül el a lábbeli, és bátran mintákkal is lehet kísérletezni.

Lássunk neki a mamusz gyártásnak!

mamusz

Egy átlagos, női 38-as méretű puha, meleg zokni kötésével kezdjük a próbálkozást. Először egy 3-as méretezésű tűt kell beszerezni. Alapanyagok közül legjobb választás a merinói fonal, hiszen ez rendkívüli tulajdonságokkal rendelkezik, a belőle elkészült mamusz nyáron kellemesen hűs, míg télen pedig jó meleg lesz.

42 szemet kell pontosan felszedni ahhoz, hogy a remekmű elkészüljön, és hat sort kötünk belőle. Ha ez kész, akkor két oldalt 16-16 szemet kell felvenni, és így oda-vissza kell kötni egy teljes sort. Ha ezzel megvagyunk, akkor lehet kötni a talprészt. Ehhez az utolsó két szemet nem szabad lekötni, majd ezeket szépen egybe fonjuk, és így folytatjuk tovább.

Haladjunk a cél felé türelemmel

mamusz

Lassan kialakul a házizokni orra, és a mamusz formája. Mindezt addig kell folytatni, míg el nem érünk a készítmény tetejére. Utómunkálatként csak le kell dolgozni a szálakat és kész is a remekmű! A gyakorló kötők számára szinte egy nap alatt megvan egy pár.

Nagyszerű ötlet ajándéknak, hiszen egyedi és különleges. Többféle méretben, színben köthető, így mindenki könnyedén el tudja készíteni a számára megfelelőbbet. Ha valahol elhibáznánk, akkor sincs gond, mert a szemeket vissza lehet bontani, és újra neki lehet futni.

De mi van akkor, ha nem tudunk kötni?

mamusz

Akkor sem kell elcsüggedni, mert nagyon jópofa házimamusz készíthető egy már nem használatos pulóver segítségével. Fontos, hogy a kiválasztott pulcsi közepesen vastag legyen, és természetesen kötött. Minél mintásabb, színesebb annál szebb lesz az új készítmény. Szerezzünk be nemez anyagot, hiszen ez lesz a talpa. Vegyük ki az egyik cipőnkből a talpbélést, helyezzük a nemez anyagra, rajzoljuk körbe és vágjuk ki.

Ha ez megvan, akkor a két kivágott részt rakjuk a pulcsira, és rajzoljuk körbe egy nagy U alakba, utána vágjuk ki. Ez lesz a mamusz teste. Utána következik a lábfej. Itt jobb ha a saját lábunk méretéhez igazítjuk, és a talpbélés segítségével vágjuk formára. Saroknál készítsünk egy apró vágást, hogy azt szépen be tudjuk majd hajtani, hiszen ez lesz a cipő hátsó része. Hajtogassuk össze és varrjuk be. Ha ez a művelet is kész, akkor máris használható az új mamusz!