Mikor kell a supinált cipő mellett dönteni?

supinált cipő

Mikor kell a supinált cipő mellett dönteni?

Sok szülő nem érti, hogy gyerekcipő vásárlásánál mit is jelent a supinált kifejezés, így itt az ideje, hogy tisztán lásson mindenki, hiszen az ilyen típusú cipő nem minden gyermek számár ajánlott. A supinált cipő működési elve alapján javítja a gyerekláb izmainak, ízületeinek és inainak aktivitását, abban az esetben amikor a gyermek hajlamossá válik az egyik oldalra kibillenve lépkedni.

Ezért kell a supinált cipő választás

supinált cipő

Három fő alátámasztási pontra kell figyelni: sarok, kis- és nagylábujj. A boka bedőlése, és annak nem kezelése további problémát vonhat maga után: lúdtalp kialakulása, gerinc megterhelése, fájdalom a térd, csípő és talp vonalán.

A supinált cipő pont ezt próbálja megelőzni, hiszen nevében is benne van, hogy kifelé döntést hajt végre. A sarok belső oldalát 4,5 mm-el magasítja meg, így hozza egyensúlyba a gyermek járását. Erősíti az izomzatot, és javítja a sarok helyes tartását.

supinált cipő

Mivel a gyerek lábujjak kapaszkodó mozgást végeznek, így nagyon fontos hogy elegendő hely legyen a számukra, ezért a supinált cipő széles orral rendelkezik. Erős kéreggel bír, és így nagyon stabilan tartja a boka körüli ízületeket.

A cipő további jellemzői

Hátul zárt a cipő, nem mozog benne a gyermek sarka. Magasított szárat kapott, amely nagyon fontos szerepet tölt be, hiszen ő tartja meg a lábat. Puhán bélelt, így a gyermek számára igen kényelmes viseletet nyújt, akár egésznapos használat mellett is. A lábbeli kopásállóságát a megerősített orrész biztosítja.

supinált cipő

Talpa rugalmas, könnyed, de mégis elég masszív ahhoz, hogy ne csússzon meg benne a gyermek. Fontos, hogy a supinált cipő csakis természetes anyagból készüljön, hiszen így tud természetes módon szellőzni, még a legmelegebb időszakokban is. De vigyázni kell, mert nem minden gyereknek van szüksége speciális supinált lábbelire!

Ilyenkor mindig ortopéd szakorvos segítséget kell kérni, aki pontosan meg tudja határozni, hogy milyen állapotban van a baba lába, és ha igényel-e speciális kezelést, akkor biztosan a cipő mellett kell-e dönteni vagy sem. Mivel orvostechnikai eszköznek minősül, így semmiképp sem szabad orvosi ajánlás nélkül a gyermek lábára supinált cipőt vásárolni!