Miért fontos a speciális kerékpáros cipő bringázáshoz?

Miért fontos a speciális kerékpáros cipő bringázáshoz?

A kerékpáros cipő elsősorban a tavasztól késő őszig terjedő időszakban jut szerephez. Amint az idő engedi, sokan tekernek az utakra és használják ki a kerékpározás kínálta szabadságot. A tapasztalatok szerint nemcsak a városi közlekedésben használja a mai kor embere a kerékpárt, hanem az országszerte kiépített kerékpárutakon is, sportolás céljából. Miként futáshoz is nélkülözhetetlen a megfelelő futócipő, úgy a bringázás szerelmeseinek is érdemes elgondolkodniuk egy kifejezetten erre kialakított kerékpáros cipő beszerzésén. Miért hasznos az ilyen? Milyen előnyöket várhatunk a használatától? Hogyan válasszunk a minden korábbinál szélesebb kínálatból?

Mit tud a kerékpáros cipő?

A bicikliző cipő nagy előnye, hogy a talpa speciális kialakítással rendelkezik, amivel a kompatibilis pedálra rá tud csatlakozni. Ennek köszönhetően szorosabb a kapcsolat a pedál és a láb között, így jobb energiakihasználás és kényelem érhető el. A kerékpáros cipő beszerzésére érdemes egyfajta befektetésként gondolni, hiszen nyilvánvalóan többe kerülnek ezek a lábbelik, mintha egy hagyományos sportcipővel pattannál a nyeregbe. A biciklizős cipőnek köszönhetően, a pedál felfelé hajtása közben is energia keletkezik, ami a hatékonyabb és praktikusabb mozgást teszi lehetővé.

MTB kerékpáros cipő vagy országúti kerékpáros cipő?

A különbség a talp kialakításában és a kötés módjában rejlik. A MTB kerékpáros cipő talpa kevésbé kemény, mint az országúti változatnak. Akár gyalogosan is használható, ha nem is túl nagy a távolság. Esetében standard, két lyukkal történő rögzítés valósítható meg, míg az országúti típusnál 3 lyukas rögzítés az elterjedt, természetesen a megfelelő pedállal társítva. A hideg hónapokban sem kell lemondaniuk a kerékpározás kedvelőinek erről a fajta mozgásformáról, hiszen a téli kerékpáros cipő kamáslival kiegészíthető. Ez neoprénből vagy valamilyen gyapjús, vastag anyagból készül. Célja a nedvességtől és a hidegtől való védelem, de ugyanakkor a lábbelit is óvja a szennyeződésektől.

Milyen rögzítési technikák léteznek?

A kerékpáros cipő esetében a talp kialakítása és annak pedálra történő passzolása nélkülözhetetlen. Ugyanakkor érdemes a lábra történő rögzítésről is szót ejteni. A fűzős cipők kevésbé népszerűek, hiszen bringázás közben nehéz húzni rajta, szorosabbra állítani. Ha túl hosszú a fűző, akkor ráadásul balesetveszélyes szituáció is kialakulhat, hiszen könnyen rátekeredik az alkatrészekre. Nem véletlen, hogy egyre többen érdeklődnek a tépőzáras és az úgynevezett boa zárórendszeres modellek iránt. Miről van szó ez utóbbiak esetében?

A tépőzáras megoldás igen kedvelt, de ahhoz, hogy hosszútávon is tartós legyen az ilyen lábbeli, a tépőzárakat rendszeresen tisztítani kell és a minőség sem elhanyagolható tényező. A boa zárórendszer egy speciális kialakítás, emiatt kétségkívül a legdrágábbak közé sorolható. Fűzők helyett ugyanis egy vékony acélzsinór van rögzítve, amin könnyen lehet húzni, akár kerékpározás közben is. Nem koszolódik úgy, mint a cipőfűző, biztonságos, kényelmes és megfelelő tartást is biztosít. Országúti kerékpáros cipő választás alkalmával ideális döntés lehet, főleg abban az esetben, ha sok időt szeretnél kerékpározással tölteni és komoly hobbiról van szó.

Bringas cipo
Bringás cipő

A kerékpározás nemcsak hobbi lehet

A szabadban történő kerekezés remek szabadidős elfoglaltság, de sokan inkább a sport oldalánál fogva közelítik meg a dolgot. Nem véletlen, hiszen a bringázással hosszútávon rengeteg energiát égethetsz el és hozzájárulhatsz az állóképesség növeléséhez. A mozgásforma remek választásnak bizonyul, akár súlyfelesleggel is, hiszen nem terheli annyira az ízületeket, mint például a kocogás, futás. A kerékpározás során nő a tüdő kapacitása élénkül a keringés és így annak egészségéhez is hozzájárulhatsz.

Napjainkban minden korábbinál több szó esik az egészség megőrzéséről, aminek egyik lényegi eleme a rendszeres testmozgás. Vannak, akik nem szeretik a csapatsportokat és inkább magányos farkasként fedeznék fel hazánk útjait. Nemcsak a Balaton környékén kerekezhetsz, hanem az ország számos más pontján is, ahol jól kiépített kerékpáros utak várják a szabadban sportolni vágyókat.

Egyáltalán nem mindegy a bringa típusa

A biztonság érdekében nagyon fontos, hogy jó minőségű, karbantartott kerékpárral gurulj az utakra. Ahol lehetőséged van, mindenképpen a kerékpárosoknak kialakított utat használd! Friss víz és egy fehérjeszelet mindig legyen nálad, főleg akkor, amikor hosszabb távra indulsz kerekezni! Az ideális kerékpáros cipő megtalálása csak egy dolog, ami hozzájárul a sport magasabb szintre emeléséhez.

Ne feledkezz meg arról sem, hogy a lényeg a rendszerességben rejlik! Ha fogyás, formálódás, átmozgatás céljából szeretnéd a kerékpározás mellett letenni a voksodat, akkor pattanj hetente többször nyeregbe! Az okosórák szintén hasznos társnak bizonyulnak a bringázás során, hiszen a segítségükkel a mozgás intenzitását és egészségügyi értékeidet is nyomon követheted. Ez pedig a pulzus és a vérnyomás szempontjából korántsem elhanyagolható tényező.