Futócipő vásárlás kezdőknek

futócipő

Futócipő vásárlás kezdőknek

Kezdő futók számára lesz rendkívül hasznos a következő összeállítás, hiszen talán sokan nem tudják, mennyire fontos egy jó cipővel indítani a futást. A legolcsóbb modell ugyanis sokszor több bosszúságot tud okozni, arról nem is beszélve, hogy az első lépéseket követően biztos el is megy a kedve a futástól. Nem feltétlen márka szerint kell a legjobb futócipő vásárlásán gondolkodni, hiszen mindenkinek egyedi elvárásai vannak egy lábbelivel szemben. Érdemes szakboltot választani, ahol még segítség is kérhető, ha nem tudjuk mi magunk eldönteni, hogy melyik lenne a megfelelő típusú cipő a lábunkhoz.

Használatát minden esetben kilométerben kell mérni. Átlagosan egy lábbeli nyolcszáz kilométert bír. A cipő anyaga ezekután megfáradt, és már nem fogja megfelelőképpen tartani a bokát és a lábakat. Kívülről persze semmiféle változás nem észlelhető, de a talprésze és belseje bizony komoly deformálódáson esnek át. Az ilyen futócipőt nem kell kidobni, nyugodtan használható utcai vagy kiránduló cipőként. Érdekességnek számít, hogy a gyártási idejétől számított 5 évnél idősebb cipőt nem szabad vásárolni, hiszen műanyag részei elveszthetik csillapító hatásukat.

Megfelelő módon karbantartva viszont igencsak meghosszabbítható a lábbeli élettartama. Nem szabad mosógépben mosni, hiszen a cipő szerkezetében lévő szivacsos résznek árt a víz. A koszos lábbelit elég csak egy nedves ruhával áttörölni. Ha átázott, akkor nem szabad meleg fűtőtestekre helyezni, inkább tegyünk bele nedvességet felszívó papírt és hagyjuk száradni. Az új futócipő kiválasztásához nemcsak idő kell, hanem pénz is, hiszen árban bizony igencsak magasan fekszik. Fontos azt is figyelembe venni, hogy milyen terepen szeretnénk szaladni, hiszen a terepfutáshoz teljesen más cipőt kell hordani, mint az aszfalton való szaladáshoz.

Mindenkinek egyedi lábfeje van, így sokszor nem is méret alapján érdemes cipőt választani, hanem úgy hogy melyik tűnik kényelmesebbnek. A vásárlás időzítését érdemes a késő délutáni órákra helyezni, hiszen ilyenkor a láb sok esetben megdagadhat. A futócipőt mindig zoknival kell felpróbálni, lehetőség szerint azzal a zoknival, amivel rendszerint szaladni szoktunk. Az sem gond, ha 1-2 számmal nagyobb, mint az utcai cipő mérete, így biztosak lehetünk benne, hogy viselése szaladás közben is kényelmes lesz.