Bakancs típusok túrázáshoz

bakancs

Bakancs típusok túrázáshoz

Ha túrázásra kerül a sor, akkor nem mindegy, hogy azt milyen típusú lábbelibe tesszük meg, hiszen a kényelem mellett fontos, hogy a lábaknak megfelelő tartást tudjon biztosítani. A láb formája mindenkinél egyedi, érzékenysége és egészségi állapota úgyszintén, így ennek megfelelően kell kiválasztani a megfelelő túracipőt. A bakancs tökéletes biztonságot és tartást ad abban az esetben, ha hosszabb távról van szó, és közben nagy hátitáskát is kell cipelni közben. Fűzése masszívan tartja a bokát.

A cipő szárkialakítása megakadályozza, hogy a láb kibícsaklódjon egy óvatlan mozdulatnál. A bakancs felsőrésze általában hasított bőrből készül, amely a orránál és a sarkánál gumírozott. Vízálló tulajdonságát Gore-tex anyagának köszönheti. Ezzel szemben a trekking bakancs magas száráról ismerhető meg. Talprésze vastagabb, de mégis könnyed. Csúszásmentes alapanyagból készült, és durva rücskök találhatóak rajta. A lábbeli felsőrésze sokkal zártabb mint egy kirándulócipő esetén. Ez utóbbi tulajdonképpen egy olyan félcipő, amelyet hétköznapi viseletre egyaránt fel lehet venni.

Talp- és felsőrésze jól szellőzik. Párnapos túrázásokhoz tökéletesen használható, kis hátitáskás terhelésre alkalmas. Hegymászóknak speciális lábbelire lesz szükségük. A magashegyi bakancs olyan masszív felépítéssel bír, ami maximális védelmet tud nyújtani. Érdemes váltócipőben gondolkodni, hiszen az egésznapos bakancs viselés nem ajánlott. Ez a cipő legyen lehetőleg túraszandál vagy papucs, amiben könnyedén lehet sétálni. Ha eldöntöttük, hogy milyen típusú lábbelire van szükségünk, akkor már csak a megfelelő méretet kell kiválasztani.

Próba nélkül soha nem szabad megvásárolni! Érdemes legalább egy fél számmal nagyobb modellt választani, hiszen a folyamatos gyaloglástól a boka és a láb mindig megdagad, így a kiszemelt bakancs nagyon hamar kényelmetlenné válik. Próbához mindig megfelelő zoknit kell húzni, és mind a két felét fel kell húzni a lábra. Érdemes benne pár lépést tenni, ha meg szeretnénk győződni róla, hogy hol szorít és nyom az új cipő. Éppen ezért nem ajánlatos az internetről rendelni, inkább térjünk be egy szakboltba.