A munkavédelmi bakancs szabványosított jelölései

munkavédelmi bakancs

A munkavédelmi bakancs szabványosított jelölései

Intenzív munkavégzésre keres megbízható cipőt? Akkor okvetlen olyan védőlábbelit válasszon, amely megfelel az előírásoknak. A munkavédelmi cipő többféle jelöléssel van ellátva, és egy laikus számára sajnos nem igazán rejt megoldást. Éppen ezért ismerni kell hogy egy professzionális munkavédelmi bakancs tényleg megfelel-e az elvárásoknak.

A munkavédelmi bakancs előállítása

Fontos, hogy előállításához csakis minőségi alapanyagokat használnak fel. Az első osztályú anyagok megfelelnek a szigorú EK típusvizsgálatnak egyaránt. De mit is jelent az EN ISO 20344? Azokat a szabványokat foglalja magába, amelyek tartalmazzák a lábbelivel szemben alátámasztott minimális elvárásokat. Ezzel szemben az EN ISO 20345 már szakmai használatú cipőket kategorizálja.munkavédelmi bakancs

Olyan baleseteknél is hasznos lehet a munkavédelmi bakancs, amelyek ipari környezetben fordulhatnak elő. Például megvédi a lábujjakat egy zuhanó tárgytól, melynek energiája maximum kétszáz Joule, ezt SB rövidítéssel szokták jelezni. EN ISO 20347 szabvány már nem felel meg az előzőben leírt orrmerevítő résznek.

A munkavédelmi bakancs jelölései

Az olajálló, csúszásmentes talprésszel rendelkező munkavédelmi bakancs antisztatikus tulajdonsággal rendelkezik. Sarokrésze energiaelnyelő tulajdonsággal bír. Ennek jelölése S1. Ennek egy továbbfejlesztett típusa az S1P, amely az előzőek mellet acél talprészt kapott, így az talpátszúródás ellen is védi a lábat.munkavédelmi bakancs

Az S2 jelölés vízgőz és nedvességfelszívódás elleni védelemmel van ellátva. Az S3 ezzel szemben az S2 tulajdonságait ötvözi egy acél alapanyagú talplemezzel egybeépítve. Az S4 jelölés már fröccsöntött vagy vulkanizált tulajdonsággal bír, emellett orrmerevítőt is kapott. Utolsó kategóriájában az S5 szerepe, amelynek talprésze mintázott, nagyobb mint 4mm-es mélységig.

Ezen kívül egyéb jelekkel is találkozhatunk egy munkavédelmi bakancs cipős dobozán, ilyen például a CI, mely a hideg elleni védelmet és a HI, amely a meleg elleni védelmet jelöli. WRU betűkkel a vízfelvételre vonatkozóan ad hasznos információkat. A P jelzésű bakancs behatolási ellenállás elleni védelemmel van ellátva. Nem szabad kihagyni a felsorolásból a C jelzést, amely az elektromosan szigetelő talpra vonatkozik.